In 2015 beleefde de astronomische wereld een baanbrekend moment. Voor het eerst werd er direct een zwart gat waargenomen door de detectie van zwaartekrachtgolven. Op 14 september van datzelfde jaar waren wetenschappers getuige van een historische gebeurtenis: de detectie van twee botsende zwarte gaten. Deze gebeurtenis markeerde niet alleen de heftigste gebeurtenis in het heelal die tot dan toe was waargenomen, maar ook een van de zwakste signalen ooit opgevangen.
Het indrukwekkende vermogen om de zwaartekrachtgolven van de zwarte gaten te 'horen', vereiste de ontwikkeling van het meest nauwkeurige meetinstrument ooit gebouwd door technici en wetenschappers. De precisie die nodig was om zelfs het minste signaal op Aarde te kunnen registreren, zorgde voor een technologische revolutie in de astronomie.
In de zoektocht naar kennis over zwarte gaten en neutronensterren onthult de detectie van zwaartekrachtgolven een schat aan informatie over de oorsprong van deze mysterieuze fenomenen. Met ongeveer 90 detecties tot nu toe door de detectoren LIGO, Virgo en KAGRA, en vooruitkijkend naar toekomstige innovaties zoals de Einstein Telescope en de ruimtemissie LISA, openen zich nieuwe mogelijkheden voor het begrijpen van het universum.
Marc van der Sluys, een vooraanstaand onderzoeker en docent sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en Nikhef in Amsterdam, deelt zijn inzichten en passie voor de wonderen van de sterrenhemel. Zijn betrokkenheid bij astronomisch onderzoek en het delen van kennis met het publiek via https://hemel.waarnemen.com, illustreert een brug tussen wetenschap en nieuwsgierige geesten.
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de kosmos, vindt een lezing plaats in de amateursterrenwacht op Matenaweg 1, om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur). Toegang voor niet-leden bedraagt €3,- en meer details zijn beschikbaar op de website van Vereniging Christiaan Huygens: Website.